Op werkdagen voor 16.00
besteld, morgen in huis
Gratis verzending
NL vanaf € 100
€ 0,00

een dag bezorging truck  thuiswinkel 80x76dp sticker nk 

Home / Inspiratie

Opgeruimd staat netjes, maar voelt je huis ook harmonieus aan? Tussen het plafond en de vloer zitten heel wat verborgen tips waar jij gebruik van kunt maken om voor een rustige inrichting te zorgen. Ik ging op zoek naar wat inspiratie. Tussen alle Pinterestborden en Instagram posts in, vond ik eindelijk een interieur wat aansloot op mijn ideeën. Neutrale kleuren, natuurlijke materialen, veel licht - zonder dat het saai is of almaar hetzelfde. En ik leerde snel: iets vergelijkbaars in je eigen huis creëren, is makkelijker dan het lijkt!

Lijnen en richtingen

Begin bij de basis. Tenzij je over een budget beschikt om de vorm van je huis overhoop te halen, ergens wat muren af te breken of juist ergens tussen te plaatsen, is je beste optie om te werken met wat je hebt. Volg de lijnen van je ramen, muren en vloeren om meer ruimte te creëren. Zet een bank parallel naast de muur en het oogt rustig en ruim, zet het fauteuil er dwars tegen, en je creëert juist een knus, afgezonderd (maar ook kleiner!) hoekje. Volg deze regel niet alleen met meubels, maar ook met patronen en decoratie. zo zie je dat het visgraatpatroon van de houten vloer van mijn foto de lengte van de woonkamer volgt. Op de glazen deuren zijn daarentegen kleine horizontale balken gemonteerd, wat - ondanks het glas - toch een ‘barricade’ signaleert. Tegelijkertijd benadrukken de balken ook weer de lengte van de woonkamer. Ook de open haard brengt hier extra aandacht naar, terwijl het ook nog eens het hoge plafond accentueert.

Van plint tot plafond

Waar veel mensen zich op verkijken is het belang van plinten. Ze vallen bijna niet op in het interieur op de foto, maar denk ze weg en het is een wereld van verschil. Plinten bepalen - vaak zonder dat je het doorhebt - de sfeer in je ruimte. En er is keuze genoeg. De witte, hoge en vlakke plinten in de hal zijn van de klassieke variant. Doordat ze vlak en glad zijn geven ze een strakke uitstraling (in tegenstelling tot bijvoorbeeld monumentenplinten, die een organischer uiterlijk garanderen). Ze sluiten naadloos aan bij de gietvloer en bevestigen nogmaals de hoge muren. Dit komt niet alleen door de lengte, maar ook door de kleur van de plinten. Je hebt de keus om de plinten af te stemmen op de kleur van je muur, vloer (dit zorgt voor de meeste rust en ruimte) of - voor de kleur liefhebber - juist totaal iets anders om wat contrast te creëren. Maar let ook op de overgang van hal naar keuken! Je ziet dat de architraaf (de deurlijst) zwart is afgewerkt. Al steekt dit wat hard af tegen de witte muur, is het een mooie manier om muur en vloer (wit en grijs) terug te brengen in deze overgang naar een nieuwe ruimte. Zo ontstaat er een balans tussen plint en plafond. Hier is gekozen voor een 19 cm hoge rechte plint.

Inspiratie plinten bij visgraatparket

Ruimtelijk meubilair

En als het erop aankomt, waar zet je dan je meubels neer? Voor veel mogelijk harmonie en rust, is het het beste om voor ‘dichte’ meubels te kiezen. Dit zie je bijvoorbeeld bij de wasbak in de keuken: het is een massief blok, in plaats van een ‘open’ kastje met allerlei laatjes vol zichtbare rommel. Het voordeel is niet alleen dat het rustiger oogt, maar ook dat je het minder vaak hoeft af te stoffen. Minimalisme is de draadlijn. Zorg voor accenten in de decoratie en speel met een kleur in plaats van een heel pallet (en laat deze kleur terugkomen in de rest van de ruimte). Een van de belangrijkste eyeopeners op het gebied van interieur, is dat je ook de ruimte tussen meubels als ‘meubilair’ kan zien. Oftewel: wees je bewust van de negatieve ruimte. Waar dicht meubilair dus mooi staat, wil je wel open deuren, ramen en tussenruimtes, om de negatieve ruimte te accentueren. Denk aan materialen zoals glas en (dun) hout of natuursteen (wat licht bijvoorbeeld weer mooi spiegelt), om met dit element te spelen.

 

Copyright © 2023 GekOpHout.com    Marketing & Webdevelopment door Webdelta