Op werkdagen voor 16.00
besteld, morgen in huis
Gratis verzending
NL vanaf € 100
€ 0,00

een dag bezorging truck  thuiswinkel 80x76dp sticker nk 

Home / Inspiratie

Ons huis werd gebouwd in 1989 en is inmiddels dus ruim 30 jaar oud. In de loop van de jaren hebben we al best veel verbouwd en verfraaid: de keuken, de badkamer en het toilet zijn al vervangen en op dit moment wordt de zolder aangepakt. Maar één van de verbeteringen waar we het gelukkigst mee zijn? Het vervangen van de deuren op de benedenverdieping.

Weg met die nieuwbouwdeuren!

Onze binnendeuren waren zogenaamde ‘opdekdeuren’ die vaak worden toegepast in projectbouw. Het is een deur die gedeeltelijk op het kozijn valt en die is opgehangen aan ‘paumelles’. Dat zijn scharnieren die uit twee losse delen bestaan die precies in elkaar passen; één deel zit vast aan het kozijn en het andere deel aan de deur. Je kunt een opdekdeur dan ook heel eenvoudig met de ene helft op de andere tillen en voilà: hij hangt.

Deze deuren zijn vaak hol van binnen, met een metalen kozijn. In ons geval zat er ook nog een bovenlicht met figuurglas boven. Dat is zo’n raampje met glas waar je niet doorheen kunt kijken. Ik ben best bereid te geloven dat dit in 1989 helemaal hip was, hoor! Maar anno 2019 vonden mijn lief en ik het hopeloos ouderwets en een beetje goedkoop. Tijd om een timmerman in te schakelen dus. In overleg met hem kozen we voor massief houten, stompe deuren.

Beste. Idee. Ooit.

Van opdekdeur naar stompe deur

Een stompe deur valt (in tegenstelling tot een opdekdeur) helemaal in het kozijn. Om het kozijn heen wordt vaak een architraaf geplaatst. Dat is niet alleen een topwoord voor Galgje, maar ook een goede manier om je deur een nóg luxere uitstraling te geven. Het is een sierlijst die één geheel vormt met het kozijn. Dit kan een mooie diepte creëren in je kozijn en voor een elegante óf juist een stoere uitstraling zorgen.

Om het helemaal af te maken kozen we nog een mooie plintneut uit: dat is een soort verbindingsstuk tussen de plint en de architraaf. Plintneuten zijn over het algemeen iets hoger dan de plint en iets breder dan de architraaf. Ze liggen er meestal ook bovenop. Zeker als je al bestaande plinten hebt die qua stijl iets afwijken van de architraaf, kan een plintneut de perfecte oplossing zijn om ze mooi samen te brengen. En natuurlijk is ‘plintneuten’ ook een absolute voltreffer als je Galgje speelt!

Plinten en architraven

Hakken en zagen

Al met al was het best een ingrijpend karwei, omdat de aluminium kozijnen en bovenlichten er eerst uit moesten worden gesloopt. Daarbij waren onze nieuwe deuren ongeveer 5 centimeter breder en 15 centimeter hoger dan de oude. Er moest dus in de breedte wat muur weggehakt worden, maar tegelijkertijd bleef er boven de deuren nog een stuk opening over waar eerst de bovenlichten zaten.

Omdat er sowieso gestuct moest worden vanwege het breekwerk, besloten we om de bovenlichten niet dicht te metselen, maar dicht te maken met houten platen. Dat was een stuk sneller en goedkoper! Nadat de stukadoor alles mooi had strakgetrokken, zat het er eindelijk op. Of beter gezegd; het zat er eindelijk in.

Meer dan de moeite waard!

Het verschil was werkelijk enorm. We hadden natuurlijk wel verwacht dat hoge, houten deuren er veel beter uit zouden zien dan die nieuwbouwdeurtjes van dertig jaar oud. Maar dat het verschil zó groot zou zijn, hadden we nooit durven denken. Onze zithoek staat toevallig precies tegenover de deuren zodat we er nu, twee jaar later, nog steeds dagelijks van genieten.

Copyright © 2024 GekOpHout.com    Marketing & Webdevelopment door Webdelta