Op werkdagen voor 16.00
besteld, morgen in huis
Gratis verzending
NL vanaf € 100
€ 0,00

een dag bezorging truck  thuiswinkel 80x76dp sticker nk 

Home / Inspiratie

De juiste plinten kiezen is belangrijker dan je denkt. Ze zijn een geweldige manier om je interieur een ​​persoonlijk tintje te geven. Plinten zijn er in meerdere materialen, uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. Dat maakt je keuze er zeker niet makkelijker op. Kies plinten die bij je interieur passen. Plinten in dezelfde kleur als de muren en wanden, maken een kamer optisch groter. Hoe kies je de juiste plinten die bij je interieur passen?

Zo kies je de juiste plinten

Een vloer bepaalt in belangrijke mate de sfeer in je huis. Het is dan ook belangrijk om de juiste plint te kiezen. Maar niet alleen de juiste soort plinten kiezen is belangrijk. Het plaatsen en hun afwerking zijn zeker even belangrijk voor het scheppen van de juiste look en sfeer in je interieur. Maar hoe maak je de juiste keuze en waar moet je op letten bij het kopen van plinten?

Voor welke plint kies je?

Elk interieur straalt een bepaalde sfeer uit die je tot in de kleinste onderdelen terug wilt zien. Of je nu de voorkeur geeft aan een moderne, klassieke, rustieke of voor plinten die de sfeer van de dertiger jaren uitademen, bij elke stijl past een bepaald type plint.

Gladde of rechte plinten
Deze doen het uitstekend in een moderne interieurs. Deze plinten hebben dan een hoogte die schommelt tussen de 5,5 en 22 centimeter. De laatste jaren wordt vaker voor hogere plinten gekozen. Muren met hogere, gladde plinten stralen meer luxe en rust uit. Gladde plinten vragen weinig of geen onderhoud, en zijn in meerdere kleuren beschikbaar.

Kraalplinten
Een andere populaire soort plinten zijn ongetwijfeld kraalplinten. Met deze kraalplinten schep je een ​authentieke sfeer in je interieur. Kraalplinten zijn geschikt voor bijna elke woon- en levensstijl. Je hebt ze daar bovenop in meerdere hoogtes en diktes.

Luxe plint
Met hun sierlijke accenten stralen deze plinten échte luxe uit. Luxe plinten passen dan ook bij elke woonstijl. Je uiteindelijke keuze hangt van je persoonlijke wensen af. Deze luxe plinten zijn beschikbaar in hoogtes van negen, twaalf en vijftien centimeter.

Monument plinten
Houd je meer van een klassieke sfeer met een luxe uitstraling? Dan zijn zogenoemde monumentenplinten een uitstekende keuze. Vroeger zag je ze uitsluitend in herenhuizen uit de jaren 1890 en 1900. Hun meestal gekrulde vormen zorgen voor hun luxueus en sierlijk uitzicht. Je vindt ze in meerdere afmetingen (twaalf, vijftien en negentien centimeter).

Overzetplinten of renovatieplinten
Wil je nieuwe plinten in je interieur, maar hou je niet van breekwerk? Dan zijn deze overzetplinten de gedroomde oplossing. Deze plinten hebben aan hun achterzijde een extra groef, waardoor je ze makkelijk over je bestaande plinten kunt plaatsen. De meeste overzetplinten zijn geschikt voor oude plinten met een maximale hoogte van zeven centimeter en een dikte van 1,2 centimeter, maar er zijn ook overzetplinten met een uitsparing voor oude plinten van tien centimeter hoog en 2,2 centimeter dik verkrijgbaar.

De kleur van je plinten

Vroeger kozen we vooral voor eikenhouten vloeren en plinten. Nu schilderen we onze plinten meestal in dezelfde kleur als de muren en wanden. Je zorgt voor een verrassend effect door je plinten in hoogglans af te lakken en de muren in matte verf. Heb je witte deuren en kozijnen? Kies dan bij voorkeur ook voor witte plinten. Dat geeft je interieur een rustige uitstraling. Recht MDF-plinten zijn verkrijgbaar in verschillende wittinten, grijs en zwart.

Plinten en architraven

Het materiaal MDF

Naast hout is MDF het meest gekozen materiaal voor plinten. MDF is plaatmateriaal dat samengesteld is uit fijn gemalen en samengeperste houtvezels. Als bindmiddel wordt vooral hars gebruikt. Dit plaatmateriaal wordt veel gebruikt voor meubels en voor accessoires voor ons interieur zoals plinten en andere interieur toepassingen.

De voor- en nadelen van MDF

MDF is een materiaal met heel wat voordelen. MDF is:

 • Makkelijk bewerkbaar. Het laat zich bijvoorbeeld makkelijk op de gewenste maat maken en frezen;
 • Is vormvast en flexibel;
 • Heeft een hoge slijtvastheid;
 • Verkrijgbaar in diverse soorten zoals vochtbestendig, brandveilig en ecologisch MDF;
 • Is budgetvriendelijk.

Nadelen

Zoals met alles het geval is heeft MDF ook enkele nadelen, maar die wegen gelukkig niet op tegen de voordelen van dit materiaal. MDF:

 • Is minder sterk dan hout;
 • Is niet zo makkelijk te schilderen as gevolg van zijn poreuze structuur;
 • Kan minder goed tegen vocht.

De meest gebruikte houtsoorten voor plinten

Veel gebruikte houtsoorten voor plinten zijn vooral:

 • Grenenhout;
 • Eiken, beuken, essen of ahorn;
 • Tropische houtsoorten.

 

Copyright © 2023 GekOpHout.com    Marketing & Webdevelopment door Webdelta