Op werkdagen voor 16.00
besteld, morgen in huis
Gratis verzending
NL vanaf € 100
€ 0,00

een dag bezorging truck  thuiswinkel 80x76dp sticker nk 

Home / Inspiratie

Duurzaamheid speelt in de interieurs van huizen een steeds belangrijke rol. Een duurzaam interieur is immers goed voor het milieu, omdat het langer meegaat. Omdat een duurzaam interieur langer meegaat, is het ook goed voor je portemonnee. Zo is een duurzame vloer bijvoorbeeld minder onderhoudsbehoeftig en hoeft het minder vaak vervangen te worden. Een win-win situatie zou je kunnen zeggen dus. Dan nog zijn er verschillende duurzame materialen die je kunt gebruiken voor je vloer. Toch komen houten vloeren over het algemeen wel als beste uit de bus. Een houten vloer heeft namelijk een lange levensduur, wordt milieuvriendelijk geproduceerd en wordt door de jaren heen zelfs steeds mooier. Houtvloeren kun je echter weer onderverdelen in verschillende soorten hout. Maar welke is dan de meest duurzame keuze? Op die vraag gaan we je in dit artikel antwoord geven.

Massief Hout

Milieutechnisch heeft een massief houten vloer de meeste voordelen. Dat heeft een aantal oorzaken:

Massief hout gaat langer mee dan bijvoorbeeld parket of laminaat, omdat je massief hout meerdere keren kunt schuren. De toplaag van een massief houten vloer is namelijk relatief dik, waardoor het meer schuurbeurten aankan en daardoor gaat het langer mee.

Een ander voordeel van een massief houten vloer is dat er weinig verwerking nodig is. Dit betekent dat er dus weinig machines nodig zijn om massief hout om te vormen naar vloervorm. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld laminaat, wat een vloer is op basis van samengeperst hout. Bij de productie van een massief houten vloer komen minder verwerkingsprocessen kijken, waardoor er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten, wat betekent dat het beter is voor het milieu.

Een massief houten vloer kun je relatief eenvoudig hergebruiken, zeker als de vloer zwevend gelegd is. Het voordeel van een massief houten vloer is dat er geen lijm in verwerkt zit, zoals dat bij veel andere houten vloeren wel het geval is. Een nadeel is dan wel weer dat vloerverwarming lastig te combineren is met een massief houten vloer, omdat het warmte minder goed doorlaat. Dat kun je natuurlijk ook uitleggen als een voordeel, omdat het dus betekent dat een massief houten vloer goed isoleert.

Laminaat

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, is laminaat iets minder milieuvriendelijk dan massief hout. Toch is een laminaatvloer nog altijd een van de meest milieuvriendelijke vloeren. Een laminaatvloer bestaat voor een groot deel uit samengeperst afvalhout met daaromheen een laag kunststof. Het voordeel van een laminaat vloer is dat het relatief eenvoudig is schoon te maken. Daarvoor zijn geen schadelijke chemicaliën nodig. Het is een vloer die relatief lang meegaat en dus zeker een goede optie is als je opzoek bent naar een milieuvriendelijke vloer.

Parket

Een parketvloer komt echter het meest in de richting van een massief houten vloer. De toplaag is van hout, maar de lagen daaronder zijn vaak van multiplank en lamelplank. Doordat een parketvloer uit meerdere lagen bestaat, wordt vaak gebruik gemaakt van lijm. Hierdoor is de parketvloer minder geschikt om te recyclen. Toch behoort parket nog altijd tot de meest duurzame vloersoorten.

Plinten en architraven

Bamboe

Als we het over een bamboevloer hebben, moet je je niet denken aan de dunne bamboestokken die panda’s eten. Bamboevloeren worden namelijk niet gemaakt van een boom maar een verhoutende grassoort. Deze grassoort groeit supersnel (tijdens het piekseizoen soms wel 50 centimeter per dag). Dit maakt het een vrijwel onuitputtelijke bron, waardoor het ecologisch een zeer verantwoord materiaal is. Voordelen van een bamboevloer zijn dat het stijlvol, hard en duurzaam is. Het is een sterk en vast materiaal dat op een ecologisch verantwoorde manier wordt geproduceerd.

FSC of PEFC

Als je wil weten of een houten vloer op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd, dan kun je altijd kijken naar het keurmerk. Het hout krijgt dan namelijk een FSC of PEFC keurmerk.

Plinten

Plinten zijn natuurlijk ook onderdeel van de vloer in je huis. Veel plinten worden gemaakt van MDF. MDF is deels een restproduct uit de houtindustrie, rondhout, gezaagd hout en afvalhout uit de houtverwerkende industrie zijn geschikt voor het produceren van MDF. Het hout wordt vermalen tot fijne vezels en met een lijm samengeperst tot platen MDF. 

Copyright © 2023 GekOpHout.com    Marketing & Webdevelopment door Webdelta